Kural Köyü

Köyün tarihinin 1700’lü yıllara dayandığı sanılmaktadır.Üç soy üzerinden köye 1925-1927 yılları arasında  göç olmuştur.Köyün ismini Asuman,( gökyüzü) anlamını geldiği bilinmekte olup, zamanla Asman olduğu ve en son Kural olarak değiştirildiği bilinmektedir.




KURAL MAHALLESİ KÖYÜKURAL MAHALLESİ KÖYÜKURAL MAHALLESİ KÖYÜ

 

 

 

 

 

 

TARİHİ DURUMU :

         Köyün tarihinin 1700’lü yıllara dayandığı sanılmaktadır.Üç soy üzerinden köye 1925-1927 yılları arasında  göç olmuştur.Köyün ismini Asuman,( gökyüzü) anlamını geldiği bilinmekte olup, zamanla Asman olduğu ve en son Kural olarak değiştirildiği bilinmektedir. Köyde tarihi ve kültürel yapılara rastlanmakla beraber koruma altına alınmadığı için çürümeye terkedilmiştir.Eski dönemlerden kalma ağalık sisteminin etkileri zaman içinde yok olmaya başlasa da az da olsa etkileri devam etmektedir.

 

COĞRAFİ DURUMU

        Köy Ş.Urfa -Birecik yolunun 12 km kuzey iç kesimine   kurulmuştur.Ş.Urfa’nın Birecik  ilçesine bağlıdır.Birecik ilçesine 35 km ,Ş.Urfa’ya 70 Gaziantep’e 100 km uzaklığındadır.Ova üzerine kurulmuş köyün güney kesiminde küçük tepeler ve höyükler bulunur.Ulaşımda zorluk çekilmemektedir.Her sabah köyden şehire 1 tane köy dolmuşu gitmekte ya da köy ile D-400 Urfa yolu arasında taksi de çalışmaktadır.

 

EKONOMİK DURUMU

Köy halkı geçimini Uluslar arası taşımacılık ve tarım ile uğraşarak sağlamaktadır.Bu durum öğrenciler üzerinde olumsuz etki yapmaktadır.Öğrenciler şoförlük üzerinde yoğunlaştığı için derslerine gereken ilgiyi göstermemektedirler.Okul eğitim-öğretimi bu yüzden aksamakta ve devamsızlık durumu artmaktadır.Köyün nüfusunun en son sayımlarda 6000´e yakın tahmin edilmektedir.Köyde aynı zamanda Antep fıstığı yetiştirilmekte ve azda olsa sulu tarım yapılmaktadır.Pamuk,arpa mercimek  azda olsa nohut üretimi, bazı çiftçiler tarafından sulu olarak yapılmaktadır.Köy halkı çok olmamakla birlikte işsizlik probleminden dolayı tarım işçisi olarak göçe meyillidir.

SOSYAL DURUMU

 Köy halkı kendi işleri için oldukça çalışkandır.Gaziantep’e  yakın ilişkilerinden dolayı yapı gelişmiştir.Köyde siyasi olay yaşanmamaktadır.Herkes kendi işiyle meşgul olmaktadır.Sokak sohbetleri köyün sosyal hayatının vazgeçilmez bir parçasıdır.Özellikle öğrencilerin birbirlerine karşı ağır hakaret içeren sözleri  söylediği,büyükler de bu konuda hassasiyet göstermemektedir.

 Geniş aile tipi hakimdir. Tek kadınla evlilik esastır. Evlenme yaşı 16-20 yaş arasıdır.Büyük şehre oranla erkekler kızlara göre daha çok çeyiz yapmaktadır.Düğünler genellikle yemekli yapılmaktadır.Önde gelen yemekleri köfte çeşitleri,yuvarlama ve dolmadır.

    

  Bir sağlık ocağı mevcut olup, 2 aile hekimi görev yapmaktadır.Köye son yıllarda alt yapı çalışması yapılmaktadır.



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 16  kişi beğendi